Divisies in beeld.
Wij doen het samen
Door samenspel vergroten wij onze toegevoegde waarde.
Korein.
In november 2019 werd de nieuwe identiteit van Korein (en van Skar en Kwink) onthuld. Verder organiseerde Korein het afgelopen jaar weer talloze activiteiten voor kinderen en voor ouders. Bijvoorbeeld het Korein Festival. Of de lezing over het puberbrein door neuropsycholoog Jiska Peper.
Je ziet ze groeien
De nieuwe identiteit van Korein, Skar en Kwink maakt nog beter duidelijk dat kinderen bij ons iedere dag de ruimte krijgen. Je ziet ze groeien! Er is bewust gekozen voor één visuele identiteit. Onze kinderopvangdivisies delen hun identiteit en hun waarden.
Het verhaal van Korein, Skar en Kwink:
“Kinderen die lekker in hun vel zitten kunnen zich optimaal ontwikkelen. En daaraan bijdragen vinden we onze belangrijkste taak. Zelfvertrouwen – dát is het mooiste wat we hen kunnen geven. Door een warme sfeer te creëren waarin ieder kind zichzelf kan zijn. Door hun nieuwsgierigheid te prikkelen in een uitdagende omgeving. We geven kinderen de ruimte om het zelf uit te vinden en op eigen wijze op ontdekking te gaan. Te klauteren en te klimmen. Initiatief te nemen en samen te lachen. Een keer te vallen en weer op te staan. En vooral eens buiten de lijntjes te kleuren. Want wij geloven dat kinderen daar beter van worden.”
Korein Festival 2019: the aftermovie
Zomer. Oirschot, Noord-Brabant. Ruim 900 kinderen tussen de 4 en 12 jaar doen in de eerste week van de zomervakantie mee aan workshops. Een skateramp, graffiti, een circusschool … Te veel om op te noemen. Kijk zelf:
Pubers met rust laten? Juist niet.
Op 5 november organiseerde Korein samen met de Centrale Oudercommissie een lezing voor 150 ouders in Eindhoven. Neuropsycholoog Jiska Peper sprak over het puberbrein. In haar lezing weerklonk de boodschap dat opvoeders belangrijk zijn in de ontwikkeltijd van kind naar jongvolwassene. Dus: neem de roep van een puber om met rust gelaten te worden niet te letterlijk. Begrip, interesse, helderheid en nieuwsgierigheid van de opvoeder zijn waardevol voor ieder kind in deze fase.
Skar en Kwink.
De Skar-groep bestaat uit Skar en Kwink. In november 2019 werd de nieuwe identiteit van Skar en Kwink (en van Korein) onthuld. Daarnaast hebben Skar en Kwink ook in 2019 ervoor gezorgd dat kinderen alle kansen krijgen. Een greep uit de events en ontwikkelingen:
Je ziet ze groeien
De nieuwe identiteit van Skar, Kwink en Korein maakt nog beter duidelijk dat kinderen bij ons iedere dag de ruimte krijgen. Je ziet ze groeien! Er is bewust gekozen voor één visuele identiteit. Onze kinderopvangdivisies delen hun identiteit en hun waarden.
Het verhaal van Skar, Kwink en Korein:
“Kinderen die lekker in hun vel zitten kunnen zich optimaal ontwikkelen. En daaraan bijdragen vinden we onze belangrijkste taak. Zelfvertrouwen – dát is het mooiste wat we hen kunnen geven. Door een warme sfeer te creëren waarin ieder kind zichzelf kan zijn. Door hun nieuwsgierigheid te prikkelen in een uitdagende omgeving. We geven kinderen de ruimte om het zelf uit te vinden en op eigen wijze op ontdekking te gaan. Te klauteren en te klimmen. Initiatief te nemen en samen te lachen. Een keer te vallen en weer op te staan. En vooral eens buiten de lijntjes te kleuren. Want wij geloven dat kinderen daar beter van worden.”
Gezond bewegen.
Stuwwalloop – in Renkum. Op 25 mei trok de Skar Kids Run veel enthousiaste hardlopers uit groep 3 tot en met 8 van basisscholen in de regio. Skar is de exclusieve sponsor van de Kids Run van de Stuwwalloop.
Veenendaal City Run – Glow-in-the-dark. Op 18 oktober deden kinderen ’s avonds met veel plezier mee aan de Veenendaal City Run. Gezond bewegen in de buitenlucht. Mede dankzij hoofdsponsor Kwink. Bekijk de aftermovie van de Veenendaal City Run:
Het kind voorop.
In Arnhem werkt iedereen samen voor passende kinderopvang: voor ieder kind professionele begeleiding en zorg in de eigen omgeving. Partnerschap met ouders is hierbij de belangrijkste voorwaarde. De pedagogisch medewerker is hun eerste aanspreekpunt. Samen met de ouders gaat en staat Skar voor het belang van het kind. Aangesloten partners:
- Gemeente Arnhem
- Kinderopvangorganisaties – waaronder Skar
- KluppluZ
- Jeugdgezondheidszorg
- Stichting PAS (primair onderwijs)
- Sociale wijkteams
- Jeugdzorgaanbieders
Peuterwerk voor álle peuters.
De gemeente Arnhem is een van de eerste gemeenten in Nederland waar álle kinderen vanaf 2 jaar gedurende 14 uur per week naar het peuterwerk kunnen. Of de ouders nu werken of niet: elk kind met een VVE-verklaring en elk kind van ouders met een laag inkomen krijgt 7 uur gratis van de gemeente. Voor de eerste 7 uur krijgen ouders kinderopvangtoeslag of betalen zij een ouderbijdrage naar draagkracht. De regeling ging in op 1 september 2019. Skar heet de peuters van harte welkom!
Project Ukkepuk – AZC Leersum.
Ook in 2019 konden kinderen van asielzoekers drie dagdelen per week spelen bij peuterspeelzaal Ukkepuk van Kwink bij Asielzoekerscentrum (AZC) Leersum. Alle AZC’s in Nederland hebben een speelzaal, maar niet overal zijn peuterspeelzalen van professionele organisaties. Wel in Leersum: Gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft vastgesteld dat peuters van asielzoekers vallen onder de VVE-doelgroep. Het is een mooie samenwerking: de financiering komt van de gemeente, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) levert de ruimte, en de pedagogisch medewerkers zijn van Kwink.
RIJKT-Edux.
Edux Onderwijspartners en pedagogisch expertisecentrum RIJKT vormen per 1 januari 2019 samen een divisie. In de loop van 2020 wordt deze verbinding nog verder versterkt, door te gaan werken onder één naam.
Drie hoogtepunten uit 2019, in het teken van kennisdeling:
VIB-ontmoetingsdag
Op 13 april troffen maar liefst 74 video-interactiebegeleiders uit het hele land elkaar aan de Kanaaldijk-Zuid in Eindhoven. Zij bezochten prikkelende presentaties over mannen in de kinderopvang, de nieuwe training VVE-VIB Verrijkt, inclusie dankzij VIB, en het pedagogisch kompas van Wij zijn JONG.
Groeikracht!
Relaties van Edux en RIJKT deden op 11 september volop inspiratie op. Zo’n 80 professionals uit opvang en onderwijs bezochten het evenement Groeikracht op Landgoed Ulvenhart in de buurt van Breda. Met workshops over breinprincipes, tips om sterke rekenaars uit te dagen, de kracht van VIB, uitdaging in de speelleeromgeving en nog veel meer.
Montessori Movement
Een ochtend vol kennis en inspiratie over de Montessori-pedagogiek. Het Montessori Movement op 26 oktober was bestemd voor alle professionals van de Montessori-locaties van Korein. Zij waren er allemaal: 70 deelnemers lieten zich inspireren door een lezing en workshops. De ochtend werd hoog gewaardeerd met vier sterren.
KSS.
KSS ondersteunt alle divisies van Wij zijn JONG met ICT, financiën, marketing en communicatie, HR en facilitaire zaken (huisvesting, onderhoud, inkoop en services).
Al in 2018 zette KSS de koers uit om meer datagedreven te worden. In 2019 zijn we gestart met het bouwen van onze nieuwe Business Intelligence-omgeving. Dit gaat gepaard met het thema informatiemanagement: een proces dat ervoor zorgt dat de informatiebehoeften die ontstaan vanuit verschillende werk- en bedrijfsprocessen, worden vertaald in informatievoorziening. We hebben onderzocht waar we staan en waar we naartoe willen. Dit resulteerde in een plan van aanpak, waarmee we in 2020 starten.
Procesverbeteringen
In 2019 lag er intern veel nadruk op procesverbeteringen:
- Alle afdelingen maken nu gebruik van de Lean-dagstart methodiek.
- Proceseigenaren zijn aangewezen en de belangrijkste processen zijn in kaart gebracht.
- Het inkoopproces is verder geprofessionaliseerd.
- Het recruitmentproces is verder geprofessionaliseerd.
- De servicemanagementprocessen van alle afdelingen zijn verder geprofessionaliseerd.
Een greep uit de vele overige projecten en verbeteringen vanuit KSS in 2019:
- Start bouw nieuwe business intelligence-omgeving
- Administratieve verbeteringen: CRM-onderzoek, healthcheck AFAS software
- Interne communicatieshop
- Renovaties en (her)inrichting locaties
- Rebranding Korein, Skar en Kwink
Project-portfoliomanagement
Een aanzienlijk deel van de werkzaamheden van KSS is projectmatig. Dit zal in de toekomst alleen maar meer worden. Daarom zijn we in 2019 begonnen met het leggen van een basis voor project-portfoliomanagement. Dit is een relatief nieuw thema in de organisatie. Met project-portfoliomanagment zorgen we ervoor dat we de juiste dingen doen in de juiste volgorde, om onze gestelde doelen te bereiken. In 2020 gaat dit verder vorm krijgen, in samenwerking met het nieuwe projectmanagementbureau van Wij zijn JONG.
KluppluZ.
KluppluZ is per 1 januari 2019 een zelfstandige divisie: een landelijke organisatie voor kinderen die extra ondersteuning nodig hebben én verdienen.
Kinderen krijgen via KluppluZ groeps- of individuele begeleiding in hun vertrouwde omgeving. Professionals in kinderopvang, onderwijs en jeugdhulp krijgen vanuit KluppluZ training, ondersteuning en advies – bijvoorbeeld over diagnostiek en begeleiding.
2019 was voor KluppluZ geen eenvoudig jaar, vanwege de overgangsdynamiek die het werken binnen het sociaal domein in Nederland nu kenmerkt. Dit leidde soms tot vertragingen, maar de ambities van KluppluZ zijn er niet minder om.
Marjon Schepens, directeur KluppluZ:
“In 2019 bestond KluppluZ 10 jaar. Toen we begonnen, vonden we diversiteit en inclusie het allerbelangrijkst. Dat vinden we nog steeds, en gelukkig kunnen we steeds meer kinderen en ouders helpen in hun vertrouwde omgeving.
Voor elk kind maken we een eigen plan, samen met de ouders en andere betrokken professionals. Door ambulante zorg te verlenen – dicht bij het kind, in de kinderopvang, op school, of thuis – zorgen we voor inclusie. Het kind kan opgroeien in de eigen omgeving. Als er behoefte is aan meer zorg, bieden we die aan in groepsverband.”
Dit is Daan.
Daan is 8 jaar. Hij woont in Gemert.
Toen …
Elke ochtend gaat Daan met de taxibus naar zijn school in Helmond. Na school krijgt hij een-op-een-begeleiding. Hij loopt daar weg en daagt andere kinderen uit. Daarom zit de deur op slot.
Als Daan in Gemert over de markt loopt, worden zijn moeder, broertje en zusje begroet door andere kinderen. Daan kennen ze niet, hij wordt genegeerd. Daarom steekt hij zijn middelvinger op.
Nu …
Sinds een tijdje zit Daan bij KluppluZ. Langzaam maar zeker is zijn gedrag sterk verbeterd. Niet alleen Daan, maar het hele gezin is opgeknapt. Naast KluppluZ voetbalt en zwemt Daan graag. En als je hem in het dorp tegenkomt, steekt hij zijn duim omhoog!